Una din primele masuri luate de guvern in situatia de criza a fost acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant (Legea 19/2020, care a intrat in vigoare in 17 martie 2020).
Prevederi legislative pe scurt:
- Pe perioada suspendarii cursurilor sau inchiderii temporare a unitatilor de invatamant (inclusiv unitatile de educatie antepreșcolara), se pot acorda zile libere unuia dintre parinti pentru supravegherea copiilor (inclusiv pe perioada vacantei)
- Conditiile pentru ca parintele sa poata beneficia de aceste lucruri sunt: copiii sa aiba varsta pana la 12 ani si sa fie inscriși in cadrul unei unitati de invatamant (la copiii cu dizabilitati varsta este de pana la 18 ani), iar locul de munca ocupat sa nu permita munca la domiciliu sau telemunca. O alta conditie este ca celalalt parinte sa nu fi solicitat la locul sau de munca zile libere, sa nu se afle in concediu de odihna, concediu fara plata sau concediu de crestere a copilului.
- Indemnizatia pentru fiecare zi libera este in cuantum de 75% din salariul de baza corespunzator unei zile lucratoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din caștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, adica 75%*5.429 lei =4.072 lei.
- Indemnizatia se plateste de angajator. Acesta va recupera apoi de la stat suma neta (efectiv platita) angajatului, insa va suporta impozitul si contributiile. Se datoreaza impozit, CAS, CASS si CAM. Pentru recuperarea sumelor va trebui sa se depuna la AJOFM – o cerere, declaratia pe propria raspundere a reprezentantului legal, lista angajatilor care au beneficiat de zile libere, copii dupa statele de plata, dovada platii contributiilor si impozitelor aferente. Documentatia se depune in maxim 30 de zile de la data platii contributiilor, iar primirea sumelor de la AJOFM se face in termen de 60 de zile de la depunerea solicitarii.
- Legea se aplica tuturor angajatilor , atat din mediul public cat și privat.
Cum faci inregistrarea acestor zile libere pe pontaj si statul de plata?
Sa luam ca exemplu modul de inregistrare in SmartBill Conta, aplicatia de contabilitate care are actualizat in modulul de Salarizare intregul circuit, intr-un mod foarte usor de parcurs.
Astfel, in Calcul salarii se introduce pe coloana zile libere platite 75% numarul de zile de supraveghere de care a beneficiat respectivul angajat.

In pontaj este alocat un cod suplimentar: LC pentru a reflecta zilele libere.

Mai departe, se generaza statul de plata pe care se reflecta distinct indemnizatia:

Notele contabile generate
Monografia implementata de SmartBill pentru a inregistra indemnizatia pentru zile libere are urmatoarele particularitati:
-Cheltuiala cu salariile inregistrate = total salarii brute – concedii medicale – valoarea neta a zilelor libere platite 75% – valoarea bruta a zilelor de somaj tehnic suportate de stat -Nota contabila: 641 = 421
-Valoarea neta a zilelor libere platite 75%, care se va recupera de la Fondul de garantare = Valoarea lor bruta – contributii si impozite aferente (CAS, sanatate, impozit)
Nota contabila: 4382 = 421
In ce priveste documentatia, din SmartBill Conta poti exporta toate documentele necesare la dosar:

Se pot alege: cererea, declaratia si lista de angajati.

Se pot exporta toate sau individual.
Astfel, ai un circuit complet – care incepe cu inregistrarea numarului de zile de supraveghere copil pana la generarea documentatiei care trebuie depusa pentru recuperarea sumelor. Nu trebuie sa mai cauti si sa intocmesti documentatii in plus, sa completezi manual formulare.
In plus, se genereaza notele contabile in care poti particulariza conturile utilizate.